ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ВАРІАНТНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗВЕДЕННЯ ПІДЗЕМНОЇ ЧАСТИНИ БУДІВЕЛЬ - Мудрий, І. Б.; Іванейко, І. Д. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Наведено результати досліджень з формування методики вибору ефективної технології спорудження підземної частини будівель при зведенні з-за меж котловану стріловими кранами, яка передбачає сукупний пошук оптимальних технологічних та конструктивних рішень фундаменттів. Представлено методику вибору ефективної технології спорудження фундаментів при схемах зведення з-за меж котловану, яка полягає у визначенні такої сукупності конструктивних елементів, послідовності освоєння фронтів робіт, засобів механізації та їх кількості, які б забезпечили підвищення рівня використання кранів за вантажопідйомністю. Ключові слова: підземна частина споруд, крани, фундаменти, технологія зведення.