ОБЧИСЛЮВАЛЬНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ІЗ ВИЗНАЧЕННЯ ОСІДАНЬ ІСНУЮЧИХ БУДІВЕЛЬ ВІД ВПЛИВУ НОВОБУДОВ - Зоценко, М. Л.; Винников, Ю. Л.; Веденісов, А. В. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Роботу присвячено оцінюванню деформування існуючих будівель унаслідок впливу нового будівництва шляхом проведення обчислювального експерименту за допомогою програмних комплексів PLAXIS 8.2 і FEMAP with NX Nastran 7.1, в яких методом скінченних елементів реалізовано рішення пружно-пластичної задачі нелінійної механіки ґрунтів для оцінювання напружено-деформованого стану (НДС) системи «основа – новобудова – роз’єднувальний екран – існуюча будівля». Результати обчислювального експерименту порівняно з данимилоткових і натурних визначень складових НДС системи. Доведено доцільність геотехнічного варіантного проектування в умовах щільної забудови з використанням роз’єднувальних екранів із ґрунтоцементу. Ключові слова: математичне моделювання, метод скінченних елементів, пружно-пластична задача, напружено-деформований стан, система «основа – новобудова – роз’єднувальний екран – існуюча будівля», ґрунтоцемент.