ВПЛИВ КРАЙОВИХ УМОВ НА ПЕРЕРОЗПОДІЛ ЗУСИЛЬ У ФУНДАМЕНТНИХ КОНСТРУКЦІЯХ ВИСОТНИХ БУДИНКІВ - Підлуцький, В. Л. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Досліджено перерозподіл зусиль у фундаментних конструкціях висотних будинків залежно від урахування крайових умов у розрахунковій схемі за допомогою чисельного моделювання методом скінченних елементів. При цьому встановлено, що у процесі спорудження висотних будинків в умовах щільної міської забудови з улаштуванням глибоких котлованів необхідно враховувати в розрахунках разом з реальним ґрунтовим масивом усі інженерні споруди і захисні конструкції. Внутрішні зусилля у фундаментних плитах можуть змінювати в окремих зонах знак, зусилля в палях змінюються до 20%. Також доведено, що крайові умови впливають на напружено- деформований стан системи «основа – інженерні конструкції – фундамент – надземні конструкції». Ключові слова: висотний будинок, підпірна стіна, крайові умови, чисельне моделювання, пальовий фундамент.