ЛІКВІДАЦІЯ КОЛІЙНОСТІ – ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ ДОРОЖНЬОГО ОДЯГУ - Химерик, Т. Ю.; Краюшкіна, Катерина Вікторівна; Бєлятинський, Андрій Олександрович (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
З’ясовано, що при сумісній дії руху важких і багатомісних автомобілів та природно-кліматичних факторів на покриттях дорожніх одягів можуть накопичуватись дефекти і деформації, одним із видів яких є колія.Наведено класифікацію колій; фактори, що впливають на механізм колієутворення; методи та прилади, які можуть бути застосовані для визначення параметрів колій; способи ліквідації й попередження розвитку колійності на автомобільних дорогах різних категорій і значення.Обґрунтовано, що для вибору раціонального способу боротьби з колійністю на дорогах різних категорій і значення необхідно розглянути широкий спектр конструктивних та технологічних рішень, що дозволить підібрати оптимальний спосіб і надасть можливість проведення планування й організації робіт з її ліквідації.