Research of the industrial facility underground structures settlement caused by its machinery dynamic loads - Aleksandrovych, Vadym (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2019)
Стаття присвячена питанню досліджень негативного явища віброповзучості ґрунтової основи, що має місце придинамічних навантаженнях. Дослідження проводилися на заводі з виробництва металопрокату з приводу триваючихнерівномірних осідань повнопрохідного двоповерхового кабельного тунелю розташованого в підземній частині ви-робничого цеху. Як було встановлено даний кабельний тунель піддається динамічному впливу при роботі двох пілі-гримових станів, на яких виробляються безшовні гарячекатані труби великого діаметра. Серйозність питання осідан-ня кабельного тунеля для виробництва полягає в можливому ушкодженні прокладених у ньому комунікацій внаслі-док нерівномірного й нестабілізованого осідання його збірних залізобетонних конструкцій. Установлене, що із двохрозташованих у зоні проходження кабельного тунелю пілігримових станів один з них, позначений у статті під №2,спричиняє суттєвіший вплив на величину амплітуди коливань у всіх його точках у яких проводилися виміри.У статті викладені результати натурних вимірів параметрів вимушених динамічних коливань підземних конструкційкабельного тунелю промислового цеху, які були зроблені на відмітці -5,200 від рівня чистої підлоги. Серед іншогобуло встановлено, що максимальна амплітуда коливань кабельного каналу перебуває в точці №4 найбільш наближе-ної до пілігримового стану №2. У районі зазначеної точки також перебуває й зона з максимальним осіданням конс-трукцій тунелю. Проаналізовано вплив величини динамічних коливань на розвиток нерівномірного осідання збірнихзалізобетонних секцій підземного кабельного тунелю. Встановлено взаємозв'язок величини осідання збірної конс-трукції каналу в точці виміру від величини амплітуди вимушених коливань у даній точці.
Keywords: vibrocreep; soil base; foundation; uneven settlemen; dynamic load; vibration amplitude