ОБЧИСЛЮВАЛЬНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ІЗ ВИЗНАЧЕННЯ ОСІДАНЬ ІСНУЮЧИХ БУДІВЕЛЬ ВІД ВПЛИВУ НОВОБУДОВ - Зоценко, М. Л.; Винников, Ю. Л.; Веденісов, А. В. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Роботу присвячено оцінюванню деформування існуючих будівель унаслідок впливунового будівництва шляхом проведення обчислювального експерименту за допомогоюпрограмних комплексів PLAXIS 8.2 і FEMAP with NX Nastran 7.1, в яких методомскінченних елементів реалізовано рішення пружно-пластичної задачі нелінійноїмеханіки ґрунтів для оцінювання напружено-деформованого стану (НДС) системи«основа – новобудова – роз’єднувальний екран – існуюча будівля». Результатиобчислювального експерименту порівняно з данимилоткових і натурних визначеньскладових НДС системи. Доведено доцільність геотехнічного варіантногопроектування в умовах щільної забудови з використанням роз’єднувальних екранів ізґрунтоцементу.Ключові слова: математичне моделювання, метод скінченних елементів,пружно-пластична задача, напружено-деформований стан, система «основа –новобудова – роз’єднувальний екран – існуюча будівля», ґрунтоцемент.