ВПЛИВ ҐРУНТОВИХ УМОВ НА ОСОБЛИВОСТІ ПРИВАТНОЇ ЗАБУДОВИ М. ЧЕРНІГОВА - Корнієнко, М. В.; Корзаченко, М. М. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Показано ускладнення умов будівництва в м. Чернігові: значна частинатериторії міста характеризується складними і ненадійними для будівництваінженерно-геологічними умовами, розвиваються небезпечні геологічні та інженерно-геологічні процеси, залягають специфічні ґрунти, будівництво ведеться на схилах тапоблизу річок, крім того, вказані умови ускладнені негативними техногеннимифакторами. Вказано, що перераховані умови будівництва вказують на необхідністьпроведення особливо ретельних інженерно-геологічних вишукувань. Наведенірезультати вивчення характеристики ґрунтів м. Чернігова та їх поведінки прибудівництві.Ключові слова: ґрунтові умови, основи, фундаменти, приватна забудова