ВПЛИВ КРАЙОВИХ УМОВ НА ПЕРЕРОЗПОДІЛ ЗУСИЛЬ У ФУНДАМЕНТНИХ КОНСТРУКЦІЯХ ВИСОТНИХ БУДИНКІВ - Підлуцький, В. Л. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Досліджено перерозподіл зусиль у фундаментних конструкціях висотних будинківзалежно від урахування крайових умов у розрахунковій схемі за допомогою чисельногомоделювання методом скінченних елементів. При цьому встановлено, що у процесіспорудження висотних будинків в умовах щільної міської забудови з улаштуваннямглибоких котлованів необхідно враховувати в розрахунках разом з реальним ґрунтовиммасивом усі інженерні споруди і захисні конструкції. Внутрішні зусилля уфундаментних плитах можуть змінювати в окремих зонах знак, зусилля в паляхзмінюються до 20%. Також доведено, що крайові умови впливають на напружено-деформований стан системи «основа – інженерні конструкції – фундамент – надземніконструкції».Ключові слова: висотний будинок, підпірна стіна, крайові умови, чисельнемоделювання, пальовий фундамент.