Визначенння узагальнених сил вибраційного столу - Коротич, Ю.Ю. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
В статті проводиться визначення узагальнених сил технологічного комплекту обладнання для виробництва бетонних виробів (вібростолу), у якого віброзбуджувач закріплюється на важелі вертикально по центру під віброплитою. Дане обладнання використовується для виготовлення малогабаритних бетонних виробів. При виконанні досліджень були використанні методи математичної фізики та фізико-математичне моделювання методами прикладної механіки. Для визначення положення і опису вільних рухів матеріальних тіл, з яких складається розглядувана механічна система, була застосована ортогональна вібраційна система відліку з трьох систем координат. Аналізуючи кінематичну схему вібраційного столу, визначено, що положення в просторі усіх матеріальних тіл механічної системи, яка моделює зазначений вібростіл, можна однозначно задати такими незалежними параметрами: декартовими координатами, вібраційними кутами та кутом повороту дебалансу. Таким чином, розглядувана механічна система має сім ступенів вільності з сімома узагальненими координатами. Оскільки кожній узагальненій координаті відповідає узагальнена сила, то їх число дорівнює числу узагальнених координат системи, через що розглядувана механічна система має сім узагальнених сил. Беручи до уваги, що на дану механічну систему діють зовнішні сили у вигляді сили тяжіння, сили пружності чотирьох віброопор та механічного крутного моменту приводного двигуна, були визначені сім узагальнених сил,діючих на дану механічну систему. Отримані залежності для узагальнених сил будуть використані для складання в подальшому математичної моделі вищезгаданого обладнання за допомогою рівнянь Лагранжа другого роду