Мобільний комплекс обладнання для 3D-друку - Нестеренко , М.М.; Орисенко , О.В.; Жила , І.В.; Сідан , Д.О. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
В роботі досліджується можливість використання мобільних технологій 3D-друку в будівництві і виробництві. Зазначається, що багато виробників обладнання вже використовують 3D-друк для будівництва різних об’єктів, але одним з обмежень була відсутність мобільності. Проте, з’являються нові концепції та прототипи мобільних 3D-принтерів, які дозволяють виконувати будівництво та виробництво в різних місцях без необхідності використання додаткового обладнання для переміщення. Зосереджено увагу на двох основних напрямках розвитку. Перший - рухомі робочі комплекси з вбудованим 3D-принтером, що можуть переміщатися по будівельному майданчику та автоматично налаштовувати своє положення для друку. Другий - портативні 3D-принтери, які можна легко переносити та використовувати в різних місцях. Зазначається, що ці технології розширюють можливості будівельної індустрії, знижують залежність від фіксованих станцій та дозволяють виконувати роботи на віддалених або важкодоступних місцях. Запропонована конструкція 3D будівельного принтера-комплексу, розміщеного на базі вантажного напівпричепу, пропонується як рухома та автономна система для будівництва. У цій конструкції використовується здвоєний екструдер з можливістю відключення одного сопла подачі, що дозволяє ефективно управляти процесом роздрукування. За рахунок того, що комплекс обладнаний механізмами, які забезпечують його автономну роботу та можливість пересування по дорогам різних категорій, його можна використовувати на місці будівництва, одразу після переміщення на будівельний майданчик.