Забезпечення надійної корозійно-механічної стійкості трубопроводів та сталевих конструкцій нафтогазових комплексів - Зима, О.Є.; Стеблянко, В.С.; Пахомов, Р.І.; Митрофанов , П.Б. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Стаття присвячена аналізу факторів для забезпечення надійності сталевих конструкцій та трубопроводів, які використовуються у нафтогазових комплексах. Проаналізовано протиріччя та невизначеності у сучасних науково-технічних й технологічних розробках щодо забезпечення надійної корозійно-механічної стійкості й тривалості сталевих конструкцій нафтогазових комплексів та інших оболонкових металоконструкцій відповідального призначення. Звертається увага на необхідність дослідження та вдосконалення науково-технічних та технологічних розробок у галузі корозійно-механічної стійкості металевих конструкцій. В статті описані результати експериментальних досліджень, що спрямовані на аналіз причин та механізмів втрати міцності металу у процесі експлуатації. Отримали подальший розвиток розробки та застосування ефективних методів моніторингу та діагностики, зокрема використання ефекту коронного розряду для виявлення дефектів діелектричних покриттів. Виявлені недоліки методів оцінки працездатності конструкцій та їх залишкового ресурсу вказують на те, що у сучасний період особливо важливими є розрахункові методи, які базуються на критеріях тріщиностійкості, що чутливі до змін структури металу під час тривалої експлуатації, особливо в умовах корозійно-активних технологічних середовищ при змінних динамічних навантаженнях. Пропонується метод прогнозування залишкового робочого ресурсу конструкцій, що дозволяє систематично впливати на умови їх експлуатації для оптимізації роботи. Проведений аналіз може стати важливим внеском у розробку технічних та конструкторських заходів для підвищення ефективності та надійності нафтогазових комплексів.