Розробка енергозберігаючої конструкції системи живлення бетонозмішувальної установки - Коробко, Богдан; Левченко , Олександр; Рудик , Ростислав (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
Виробництво бетону є важливою складовою будівельної промисловості, проте воно відоме своїми великими енергетичними витратами та негативним впливом на довкілля. У зв’язку з цим, дослідження системи живлення бетонозмішувальної установки має велике значення для підвищення сталості та зменшення впливу на навколишнє середовище. В статті проводяться дослідження, які спрямовані на оптимізацію виробничих процесів та зменшення споживання енергії в бетонозмішувальних установках. У роботі використовувалися моделювання та аналіз технічних параметрів конструкції бетонозмішувальної установки. Однією з ключових проблем, що виявлені, є неефективність системи живлення, що призводить до зайвого споживання енергії та втрат продуктивності. З метою вирішення цієї проблеми, запропоновано змінити принципову схему системи живлення, розташовуючи кожен бункер окремо із власним конвеєром. Результати дослідження показали, що запропоновані зміни сприяють підвищенню енергоефективності установки за рахунок мінімізації енерговитрат, підвищення ефективності процесу та зменшення ризику перешкод. Такі покращення можуть значно зменшити витрати енергії та покращити загальну продуктивність бетонозмішувальної установки. Висновки дослідження вказують на важливість постійного пошуку нових технологій та методів для зменшення енергоспоживання та покращення сталості виробництва. Запропоновані зміни можуть стати важливим кроком у напрямку створення екологічно чистих та енергоефективних установок для виробництва бетону, що відповідає сучасним вимогам сталого розвитку.