Дослідження граничного стану сталевих балок пошкоджених елементів будівель - Гудзь, Сергій; Гаркуша, Віталія; Сергієнко, Юрій; Годун, Тетяна (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2023)
У будівлях, які експлуатуються тривалий час і зазнали пошкоджень, прокатні балки є одними із найбільш поширених елементів, що потребують обстеження для точного визначення їх технічного стану та можливості відновлення. Основним способом оцінки технічного стану конструкцій є перевірочний розрахунок, у якому здійснюється врахування дефектів і пошкоджень. Під час його виконання використовуються дані, отримані в ході натурних оглядів, контролю характеристик міцності матеріалів, уточнення навантажень і впливів. Стаття присвячена вивченню граничного стану сталевих балок при втраті стійкості з експлуатаційними геометричними недосконалостями, виявленими під час обстежень пошкоджених елементів відновлюваних будівель. Проведено аналіз впливу пошкоджень у вигляді початкових викривлень у горизонтальній площині на стійкість та несучу здатність конструкцій. Основний акцент робиться на визначенні особливостей експлуатації балок. Зокрема, розглядається можливість застосування ресурсів несучої здатності, а саме бокового розкріплення за допомогою конструкцій, приєднаних до сталевої балки. При дотриманні нормативних вимог щодо забезпечення надійного з’єднання суцільного жорсткого настилу зі стиснутим поясом стійкість балки не перевіряється. Удосконалена теоретична модель враховує і усуває присутні у попередній моделі недоліки. Запропоновані підходи спрямовані на оптимізацію використання матеріалів та збільшення економії шляхом деталізації перевірочних розрахунків сталевих балок із пошкодженнями. Висвітлені та розглянуті підходи щодо визначення допустимих викривлень сталевих двотаврових балок у горизонтальній площині можуть бути використані з достатньою точністю при відновленні пошкоджених елементів будівель. Не зважаючи на певні недоліки, якими наділені ці методи, вони достатньо прості та відповідають нормам проєктування сталевих будівельних конструкцій.