Прикладні аспекти використання виявлених закономірностей сумісної поведінка структурних компонентів у водно-сольових системах нітратів цезію, стронцію і неодиму - Дрючко, Олександр; Бунякіна, Наталія; Шефер, Олександр; Захарченко, Руслан; Кислиця, Дмитро; Москаленко, Марина (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Проведене комплексне дослідження дає достовірне уявлення про тенденції у спільній поведінці структурних компонентів у водно-сольових системах нітратних прекурсорів неодиму, цезію, стронцію у підготовчих стадіях технологічних регламентів концентрування й іммобілізації рідких радіоактивних відходів ядерного енергопромислового комплексу за схемами з використанням пористих і шаруватих матричних фіксаторів радіонуклідів 137Cs, 90Sr і тепловою активацією. Виявлено стадійність таких перетворень; з’ясовано закономірності комплексо- і фазоутворення в системах та фактори впливу на них; вивчений ряд фізико-хімічних властивостей утворюваних проміжних фаз – координаційних нітратів неодиму: їхній склад, види сполук, атомно-кристалічну будову, форми координаційних поліедрів Ln, типи координації лігандів, особливості і закономірності поведінки в процесах термооброблення. Встановлено, що в умовах існування розчинів система CsNO3 – Nd(NO3)3 – H2O характеризується утворенням 2 аніонних комплексних сполук Ln3+, система Sr(NO3)2 – Nd(NO3)3 – H2O – евтонічного типу. Протікаючі конкуруючі реакції є сильнодіючим технологічним фактором суттєво впливаючим на зміну активності структурних форм Ln3+. Систематизовані відомості дозволяють з’ясовувати механізми, кінетику перетворень структурних компонентів в аналогічних об’єктах та дають можливість перенести одержану систему знань у площину перспективних технологічних рішень отверднення рідких радіоактивних відходів.