Підсилення поперечних перерізів cталевих двутаврових балок в зоні розтягу: огляд наукових досліджень - Река, Андрій; Галінська, Тетяна; Овсій, Дмитро; Гаджієв, Мухліс (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
В результаті довготривалої експлуатації сталеві балкові конструкції в існуючих будівлях і спорудах зазнають фізичного зношення, часткового чи повного руйнування під впливом агресивного середовища, статичних і динамічних навантажень вибухового типу. Під впливом агресивного середовища з підвищеною вологістю і перепадом температур, який характеризується циклічним заморожуванням та відтаюванням, наявністю хімічно активних сполук в рідині і повітрі, які безпосередньо контактують з конструкцією, в стальних балкових елементах виникають пошкодження у вигляді: появи і розвитку поверхневої корозії різної глибини на визначених ділянках чи по всій їх поверхні. Випадкова або непередбачена дія позапроектного статичного чи динамічного навантаження вибухового типу, також можуть призвести до перевантаження і появи ознак значного фізичного зносу і зрілої форми видимого руйнування сталевих балкових конструктивних елементів, таких як: залишкові деформації у вигляді прогинів, величина яких перевищує гранично допустиме значення; поява і розвиток тріщин різної орієнтації в полицях і стінці перерізу балки у зонах її згину і зрізу, особливо у місцях поблизу зварних швів чи місць зміни площі перерізу, де виникають локальні зміни структури матеріалу чи додаткові внутрішні напруження різної інтенсивності; наявність загального вигину поздовжньої осі балкового елементу із вертикальної площини, величина якого перевищує гранично допустиме значення; точкові чи локальні вминання (малкування, погнутість) полиці в стиснутій зоні чи вертикальної стінки, ребер жорсткості в перерізі балки на величину, що перевищує гранично допустиме значення. В п. 8.3 норм ДБН Б В.3.1-2:2016 [1] приведені основні методи і способи підсилення сталевих конструкцій, одним із варіантів яких є метод їх підсилення шляхом часткового збільшення площі їх поперечних перерізів. Також при виборі способу підсилення сталевих балок, згідно вимог п. 8.4.2 норм ДБН Б В.3.1-2:2016 [1], необхідно враховувати: умови обпирання на балку елементів перекриттів чи покриттів (по верхньому чи нижньому поясах); можливість збільшення будівельної висоти балки і наявність простору для розміщення елементів підсилення; можливість виконання робіт без зупинки виробництва або під час природних технологічних перерв; технологічні можливості виготовлення і монтажу елементів підсилення. В статті проведено огляд наукових досліджень, які присвячені методам і способам підсилення сталевих балкових конструктивних елементів шляхом збільшення (нарощування) поперечних перерізів за допомогою додаткових елементів із сталевих прокатних профілів, пластин, арматурних стержнів та пластин із полімерних матеріалів. Обгрунтовані основні висновки і напрямки подальших наукових досліджень ефективних методів і способів підсилення сталевих балкових конструктивних елементів, що здійснюються шляхом збільшення (нарощування) їх поперечних перерізів, які маємо можливість застосувати при ремонті та реконструкції будівель і споруд.