З′ясування технологічних умов для формування лужно-силікатних теплоізоляційних виробів на основі золи-винесення теплових електростанцій і рідкого скла - Дрючко, Олександр; Бунякіна, Наталія; Галай, Василь; Боряк, Богдан; Трет′як, Андрій; Кислиця, Дмитро (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Розроблено сировинну суміш із кремнеземвмісної техногенної складової – золи-винесення теплових електростанцій та способи приготування водостійких пористих теплоізоляційних матеріалів широкого призначення за двостадійною технологією гарячого спінювання порошкоподібної сировини. У розробці використовуються полі функціональні властивості рідкого скла як а) зв’язуючого компонента; б) пороутворювача; в) регулятора швидкості твердіння сирцевої маси. Сирцева маса, приготовлена за оптимізованою рецептурою, починає тверднути за звичайної температури вже з моменту її «за творення» розчинним склом й утворює пастоподібний корж з набором властивостей, необхідних для наступної фрагментації. Оптимізована рецептура приготування сирцевої суміші дозволяє перероблення композицій різними способами з формуванням термоізоляційних матеріалів широкого призначення: гранульованих теплоізоляційних наповнювачів, матеріалів для термоізолювання у складних за формою конструкціях, плитного і оболонко подібного видів термоізоляційних матеріалів. Така поставлена задача в залежності від цілей і особливостей вирішуваних завдань досягається можливістю проведення декількома відмінними способами завершальних стадій їх отримання. Двох стадійність процесу перероблення визначають характер і поведінка складових компонентів рідко-скляної композитної системи під час термічної обробки, їх міцна адгезію до більшості конструкційних матеріалів і необхідність вирішення проблеми легкого видалення заготовок із розбірних форм оснащення. Результати досліджень можуть бути використані у галузі виробництва будівельних матеріалів, зокрема пористих штучних виробів, при отриманні зернистого ізоляційного матеріалу та легкого заповнювача для бетону промислового та цивільного будівництва, у теплотехніці як теплоізоляція тощо.