Визначення профілів осідань складених слабкими ґрунтами основ залізничних та автодорожніх насипів, гребель і дамб із ґрунтових матеріалів - Шаповал, Володимир; Шумінський, Валерій; Скобенко, Олександр; Коновал, Володимир (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2024)
Стаття присвячена проблемі визначення осідань основи залізничних, автодорожніх та інших насипів, а також гребель і дамб із ґрунтових матеріалів, особливо при будівництві на слабких ґрунтах. У таких випадках осідання можуть бути співмірними з висотою насипу, що потребує не лише оцінки середнього осідання, а й побудови повного профілю осідання у межах споруди та за її межами. У роботі проаналізовано обмеження традиційних методів, передбачених чинними будівельними нормами, зокрема графоаналітичного й табличного, які не забезпечують достатньої точності. Для усунення цих недоліків запропоновано простий ітераційний алгоритм розрахунку профілів осідань. Алгоритм базується на поетапному наближенні та дає змогу розраховувати осідання основ під насипами з трапецеїдальним перерізом. Запропонований підхід демонструє добру збіжність результатів з розрахунками, виконаними методом скінченних елементів, але при цьому не має його недоліків — таких як ламаність профілю та потреба в деталізованих граничних умовах. У статті також обґрунтовано доцільність включення цього алгоритму до проєкту нових ДСТУ щодо проектування гребель з ґрунтових матеріалів. Отримані результати можуть бути використані в інженерній практиці для підвищення точності розрахунків об’ємів матеріалу та формування проектного профілю насипів і гребель на слабких ґрунтах.