Експериментальні дослідження міцності кам’яної кладки при місцевому та осьовому стисненні - Пенц, Марина; Довженко, Оксана (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Кам’яна кладка – це традиційний будівельний матеріал, який продовжує відігравати значну роль у сучасному цивільному та промисловому будівництві. Визначення її міцнісних характеристик, особливо при стискальному навантаженні, залишається актуальною дослідницькою проблемою, оскільки стискаючі сили є переважаючими в несучих стінах, колонах та інших конструкційних елементах кладки. На міцність кладки на стиск впливають численні фактори, включаючи міцність та геометричні властивості елементів, точність їхньої форми, наявність пустот, міцність розчину, деформаційні характеристики затверділого розчину, легкоукладальність розчинової суміші, міцність зчеплення між розчином та елементами кладки, ступінь заповнення швів, характер з’єднання та загальну якість виконання робіт. При визначенні міцності кладки при локальному стисканні враховується характер руйнування зразка, на основі якого розробляється відповідна кінематична схема, що визначає основні параметри, що впливають на міцність кладки. Одна з ключових проблем полягає у відсутності єдиного підходу до визначення геометричних параметрів зразків, що використовуються для випробувань. Метою цього дослідження є: 1. формулювання науково обґрунтованих рекомендацій щодо форми та розмірів стандартних зразків, що дозволить максимально достовірно оцінити осьову міцність кладки на стиск на основі результатів випробувань; 2. розгляд випадку локального стиснення стін штампами, розташованими біля грані, шириною меншою за товщину стіни.