Конструктивні особливості та результати обстеження Іллінської церкви XVIII ст. у Коропі - Корзаченко, Микола (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті представлено результати комплексного дослідження Іллінської церкви XVIII ст., розташованої у смт Короп Чернігівської області, яка є цінною пам’яткою архітектури українського бароко. Метою роботи стало виявлення особливостей конструктивного вирішення споруди та визначення технічного стану її основних елементів. Для цього використано архівні матеріали, що дозволили відтворити історію будівництва та реконструкцій, а також дані натурних обстежень, проведених автором у процесі експедиційних досліджень. Основну увагу приділено аналізу кладки стін, дерев’яного перекриття та металевих тяжів, що виконують функцію просторової жорсткості споруди. Встановлено, що кладка виготовлена з цегли на вапняному розчині і має місця вивалів та тріщин у стінах. Стіни північної частини мають товщину 2 м, південної – 1м. Дерев’яні елементи перекриття майже повністю знищені, залишки знаходяться в аварійному стані. Металеві тяжі, вмуровані в кладку, місцями обрізані, виконані зі стальних квадратних прутів перерізом 4×4,5 см та сталевих смуг (полос) розмірами 7–8×1,0–1,5 см. Пам’ятка архітектури знаходиться в аварійному стані. Необхідно провести геодезичні та геотехнічні обстеження території, виконати архітектурно-археологічні обміри та фіксацію наявних залишків, зробити технічне обстеження стін і перекриттів (стан кладки, наявність тріщин, зсувів, втрат розчину) та підготувати історико-архівні дослідження (визначити первісний вигляд, перебудови, декоративні елементи). Потрібно розробити проект консервації й реставрації, погоджений з органами охорони культурної спадщини. Терміново потрібно провести протиаварійні заходи.Дослідження проведено за сприяння Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації. Отримані результати мають практичне значення для подальшої розробки рекомендацій із консервації та реставрації храму, а також становлять науковий інтерес у контексті вивчення традиційних конструктивних систем та їх адаптації до сучасних умов експлуатації.