Результати дослідження відходів гірничо-збагачувального комбінату для будівництва автомобільних доріг і залізничних колій - Валовой, Олександр; Бровко, Дмитро; Афанасьєв, Віталій; Валовой, Максим; Попруга, Дмитро (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Покриття технологічних автомобільних доріг формується з гірських порід, видобутих у кар’єрі. За умов сучасного зростання тоннажності кар’єрного транспорту відбувається зміна конструкції дорожнього одягу. Водночас улаштування залізничного земляного полотна на відвалах і розкривних горизонтах кар’єру призводить до підвищення експлуатаційних витрат на ремонт і утримання колії. Актуальним є дослідження фізико-механічних властивостей гірських матеріалів ПрАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» (ІнГЗК), розроблення заходів оптимізації та рекомендацій щодо ефективного використання цих порід для влаштування покриттів технологічних автомобільних доріг і спорудження залізничних насипів у межах кар’єру та відвалів ПрАТ «ІнГЗК». Метою роботи є дослідження фізико-механічних властивостей гірських порід ПрАТ «ІнГЗК» та визначення гранулометричного складу щебеню, отриманого з щільних міцних порід. Для визначення фізико-механічних властивостей гірських матеріалів ПрАТ «ІнГЗК» було відібрано зразки залізорудної породи (мігматиту) та супутніх щільних порід, зокрема амфіболітів, сланців, гранітів, некондиційних кварцитів, окиснених кварцитів, окиснених яспілітів і аркозових метапісковиків. У результаті експериментальних досліджень отримано фізико-механічні показники та дані щодо гранулометричного складу щебеню з цих порід. Аналіз структури амфіболітів і сланців ПрАТ «ІнГЗК» показав, що зазначені породи мають щільну текстуру, яка забезпечує високу міцність (1000 і 1200), а їх мінеральні включення не потребують додаткового збагачення. Зерна щебеню, отриманого з амфіболітів і сланців ПрАТ «ІнГЗК», характеризуються кубовидною формою та високою порожнистістю. Це відкриває можливості їх використання у будівництві автомобільних доріг і залізничних колій, а також у бетонних і залізобетонних конструкціях.