Раціональні проєктно конструктивні рішення використання основ зруйнованих будинків для подальшої відбудови - Швидкий, Дмитро; Соколенко, Костянтин; Соколенко, Валерій; Швець, Віталій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Розглянута проблематика післявоєнного відновлення територій та населених пунктів, що зазнали масштабних руйнувань внаслідок бойових дій. Запропоновано раціональні проектно конструктивні рішення, що дозволяють максимально використовувати основи зруйнованих будинків для подальшої відбудови. Визначено, що планувальні рішення квартальної забудови індустріальних міст є недосконалими, та вимагають оновлення за сучасними принципами. Рішенням, яке дає змогу значно скоротити обсяг робіт по розбиранню конструкцій підземної частини будинків є варіант їх використання для зведення нових об’єктів відбудови. Пропонується комбіноване рішення спільного використання масиву фундаменту зруйнованого будинку та монолітного ростверку по буронабивних палях. Використання технологій алмазного буріння дозволяє ефективно виконувати роботи по улаштуванню паль на складних, замічених ділянках. Конструктив пропонується утворювати у вигляді системи ґрунтова основа, штучна основа, об’єднаних системою паль та ростверком.