Аналіз можливості пристосування підвальних приміщень багатоповерхових будинків як захисних споруд цивільного захисту - Юрченко, Ігор (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті розглядається можливість пристосування підвальних приміщень багатоповерхових будинків для використання їх як захисних споруд цивільного захисту з урахуванням чинних державних будівельних норм та стандартів. Такий підхід є особливо актуальним в умовах існуючої щільної забудови в містах, де не має можливості будувати окремо розташовані укриття. На основі існуючих планувальних рішень було здійснено аналіз ключових архітектурно-конструктивних параметрів підвальних приміщень — ширини входів, висоти стель, площі та конфігурації приміщень, кількості евакуаційних виходів, а також ширини сходів, коридорів і дверних прорізів. Проведено зіставлення отриманих даних із нормативними вимогами, встановленими ДБН В.2.2-5:2023. Особлива увага приділена можливості технічної адаптації підвалів до функціональних вимог захисних споруд — зокрема, шляхом пониження рівня підлоги, реконструкції сходових маршів, розширення прорізів, створення тамбурів тощо. Дослідження також враховує технічний стан конструкцій, наявність ознак зношення та потенціал до реконструкції без порушення несучої здатності будівлі. Результати можуть бути використані для удосконалення проєктних підходів, розробки рекомендацій щодо модернізації існуючих об’єктів та формування типових рішень.