Комплекс відновлювальних заходів для фундаментів металевих силосів на деградованих лесових ґрунтах - Кічасов, Олексій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
роботі наведено результати обстеження та відновлення фундаментів групи металевих силосів, що експлуатуються на замоклій просадочній лесовій основі та зазнали нерівномірних деформацій. Встановлено, що тривале замокання ґрунтів і неякісне виконання зворотної засипки під плитою днища призвели до розвитку крену, появи тріщин у підсилосних галереях та локального пошкодження цокольних елементів кільцевої фундаментної стрічки. Для визначення фактичного напружено-деформованого стану споруд виконано комплекс робіт, що включав технічне обстеження, геодезичні вимірювання та аналіз просторової роботи елементів фундаменту з урахуванням результатів попередніх досліджень. Отримані дані стали основою для формування послідовності відновлювальних заходів, реалізованих без повної зупинки експлуатації силосів. Запропонований комплекс включав ремонт пошкоджених ділянок фундаментної стрічки, відновлення тріщин у підсилосних галереях методом ін’єктування полімерними смолами, перевірку та підсилення анкерних вузлів з урахуванням вітрового навантаження, а також повну заміну вимощення для усунення причин подальшого замокання основи. Паралельне проведення геотехнічного та геодезичного моніторингу дозволило оцінити ефективність виконаних робіт та підтвердило стабілізацію напружено-деформованого стану системи «основа–фундамент–споруда». Результати показують, що застосований підхід дозволяє забезпечити подальшу безпечну експлуатацію силосів навіть за умов наявних деформацій, за рахунок поєднання цілеспрямованих ремонтних рішень, контрольованого режиму роботи та систематичного моніторингу.