Кондиціонування борвмісних РРВ композиційними зв’язуючими - Розко, Алла; Федоренко, Юрій; Гузій, Сергій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Сучасне поводження з рідкими радіоактивними відходами (РРВ) передбачає обов’язкове їх кондиціонування, що практично виконується шляхом цементування найчастіше портланцементом. Як альтернатива для цементування залучаються лужні в’яжучі речовини, які хімічно більш стійкі, збільшують міцність з часом, не забруднюють атмосферу СО2. Найчастіше основою таких зв’язуючих є гранульований доменний шлак у поєднанні з лужними речовинами. Як розвиток поводження з РРВ формується напрямок кондиціонування композиційними зв’язуючими, що поєднує у складі портландцемент та доменний шлак. Композиційні зв’язуючі можуть враховувати позитивні властивості притаманні складовим компонентам, при цьому властивості залежатимуть як від фізико-хімічних показників так і від умов, за якими відбувається кондиціонуванні РРВ. В роботі показано, що борвмісні РРВ, які мають рН > 12 при загальному вмісті солей 60,2 % можуть бути кондиціоновані композиційними зв’язуючими, при співвідношенні гранульований доменний мелений шлак (розмір частинок < 80 мкм): цемент ПЦ-500 як 1:1 з міцністю при стсику > 3 МПа при температурі 55 – 60С. Кількість РРВ (імітату) у компаунді може становити 35 – 40 %. У якості активатора твердіння зв’язуючого можуть бути використані лужні речовини, які входять до складу РРВ, без внесення додаткових лугів та рідкого скла. В залежності від видів залучених компонентів: портландцемент, доменний шлак чи композиційне зв’язуюче отримані зразки компаундів з межею міцності на стиск переважно >10,3 МПа.