Особливості вибору конструкції вертикальних валкових млинів - Клименко, Микола; Марач, Василь (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Стаття присвячена аналізу специфічних аспектів вибору конструкції вертикальних валкових млинів (ВВМ), які є ключовим обладнанням у сучасній цементній, гірничодобувній та енергетичній промисловості, особливо для гранульованого шлаку. У роботі висвітлено зростаючі вимоги до енергоефективності та продуктивності технологічних процесів, що стимулює дослідження вдосконалення конструктивних елементів ВВМ, таких як валки, помельні столи та сепаратори. Особливу увагу приділено оптимізації геометричних параметрів та підвищенню зносостійкості робочих елементів, які функціонують в умовах інтенсивного абразивного та ударного зносу. Проаналізовано сучасні інноваційні конструктивні рішення від провідних виробників, що спрямовані на підвищення надійності та зниження експлуатаційних витрат, включаючи багатороликові схеми та модульні конструкції з активною резервацією. Детально розглянуто принцип роботи ВВМ, який базується на енергоефективному подрібненні матеріалу шаром за рахунок стиснення та зсуву, на відміну від ударного принципу кульових млинів. Наведено узагальнені схеми основних помельних елементів, які демонструють варіативність конфігурацій, включаючи різну орієнтацію столів (горизонтальну, похилу) та геометрію валків (циліндричну, конічну, сферичну). Визначено, що конструктивна різноманітність спрямована на оптимізацію розподілу навантаження, покращення захоплення матеріалу та адаптацію до особливостей сировини, зокрема, високої вологості шлаку. Аналітичний порівняльний огляд технічних характеристик та показників зносу свідчить про значну перевагу деяких конструкцій в енергоспоживанні та зносостійкості завдяки оптимізованій аеродинаміці та незалежним системам регулювання тиску.