Фізико-механічні властивості бітумів модифікованих енергозберігаючими добавками на основі ПАР - Сідун, Юрій; Чугуєнко, Сергій; Корюк, Володимир; Баранович, Яромир; Тещишин, Назарій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті розглянуто вплив сучасних енергозберігаючих добавок, представлених на ринку України, на основі поверхнево-активних речовин на фізико-механічні та експлуатаційні властивості дорожнього бітуму марки БНД 70/100. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю зниження температур приготування та укладання асфальтобетонних сумішей, що дозволяє зменшити енергоспоживання, шкідливі викиди в атмосферу та підвищити технологічність дорожніх робіт без погіршення якості покриття. У роботі проаналізовано вплив різного вмісту енергозберігаючих добавок на основні показники якості бітуму, зокрема пенетрацію, температуру розм’якшеності за методом «кільце і куля», температуру крихкості за Фраасом, розтяжність, зчеплюваність із поверхнею мінерального заповнювача, а також інтервал пластичності. Наведено залежності зміни зазначених показників від концентрації добавки, що дозволяє оцінити оптимальні дозування з позиції забезпечення необхідних експлуатаційних характеристик бітумного в’яжучого. Окрему увагу приділено дослідженню адгезійних властивостей бітуму, зокрема показнику зчеплення з поверхнею мінеральних заповнювачів та зі склом, які є індикатором взаємодії в’яжучого з мінеральними матеріалами. Отримані результати свідчать про суттєвий вплив поверхнево-активних добавок на покращення адгезії та підвищення стійкості бітуму до відшарування. На основі порівняльного аналізу експериментальних даних встановлено, що за сукупністю досліджених показників найбільш ефективною енергозберігаючою добавкою є ЕН3, застосування якої забезпечує оптимальне поєднання покращених властивостей бітуму та підвищених адгезійних характеристик. Це підтверджує доцільність її використання у технологіях виробництва теплих асфальтобетонних сумішей.