Досвід підсилення збірного залізобетонного перекриття при санації виробничих будівель - Марченко, Валентин; Федоров, Дмитро (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті представлено практичний досвід комбінованого підсилення збірних залізобетонних балок і багатопустотних панелей перекриття під час санації виробничої будівлі Чорноморського олійно-жирового комбінату. Описано вихідний технічний стан конструкцій, результати інструментального обстеження. Зокрема, існуюча конструкція, що складається з великопрогонових балок (до 12 м) та багатопустотних плит перекриття (прогоном 9 м), зазнала фізичного зносу, мала надмірні прогини. Проведено обґрунтування необхідності підсилення у зв’язку зі збільшенням розрахункових навантажень: до 10 кПа (експлуатаційне) і до 12 кПа (граничне). Запропоновано конструктивно-технологічну систему, що поєднує зовнішнє жорстке сталеве армування у вигляді ферми-обойми, нарощування перерізу армованим набетонуванням та забезпечення сумісної роботи плит і балок шляхом монолітного з’єднання. Детально описано конструкцію монтажних пластин і кріплення ферми до балок за допомогою хімічних анкерів з результатами CBFEM-розрахунків у ПК IDEA StatiCa, що підтверджують запас несучої здатності і жорсткості та прийнятну передачу зусиль на бетон. Наведено технологію нарощування плити зверху, включно з розміщенням арматурних каркасів у бороздах пустотних панелей і порядком бетонування захваток. Проаналізовано переваги комбінованого підходу щодо підвищення жорсткості та несучої здатності, а також обмеження локальних впливів на існуючі перерізи. Результати впровадження підтверджують ефективність запропонованого рішення для відновлення і підвищення експлуатаційних характеристик великопролітних залізобетонних конструкцій промислових будівель.