Технологія підсилення пошкоджених плит перекриття шляхом нарощування стислої зони та зовнішнього армування - Калмиков, Олег; Псурцева, Ніна; Бінкевич, Костянтин (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У статті розглянуто технологію підсилення залізобетонних плит перекриття шляхом нарощування стиснутої зони та зовнішнього армування, актуальну для швидкого відновлення пошкоджених бойовими діями житлових будинків панельного типу. Запропонований метод передбачає влаштування монолітного армованого шару бетону товщиною близько 50 мм (надбетонки) на верхній поверхні плити та монтаж сталевих швелерів знизу, з’єднаних з плитою хімічними анкерами для забезпечення спільної роботи. Перед підсиленням плиту тимчасово розвантажують і вирівнюють домкратами. Після набору міцності надбетонки сталеві балки демонтуються, а плита працює як композитна конструкція з відновленою несучою здатністю. Натурні випробування гідростатичним навантаженням показали, що підсилені плити відповідають нормативним вимогам міцності та жорсткості, маючи прогини лише близько 2 мм при допустимих 20 мм. Метод дозволяє повністю відновити несучу здатність плит без їх демонтажу, прискорити і здешевити відбудову – економія близько 58% коштів порівняно з заміною плит, а також мінімально впливає на геометрію приміщень. Отримані результати обґрунтовують доцільність широкого впровадження цієї технології при масовій відбудові зруйнованого житлового фонду.