Проєктування захисних споруд цивільного захисту в житлових багатоповерхових будинках для індивідуального використання - Філоненко, Олена; Ніколаєнко, Дмитро (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Воєнні дії в Україні, які щоденно створюють загрозу для цивільного населення, зумовлюють необхідність розроблення нових технічних рішень як для нового будівництва, так і для реконструкції наявних будівель і споруд. Значна кількість жертв серед цивільного населення припадає на мешканців багатоповерхових житлових будинків. Типовим захисним укриттям зазвичай вважається підвальний або цокольний поверх, конструктивні особливості якого переважно призначені для розміщення інженерних мереж, трубопроводів та технічного обладнання. Такі приміщення не мають аварійного виходу та належної вентиляції, а також не забезпечують можливості тривалого перебування людей зі створенням специфічних умов у повній відповідності до чинних нормативних вимог щодо захисту цивільного населення. За результатами аналізу архітектурно-планувальних рішень встановлено необхідність удосконалення приміщень, у яких можливе інтегрування індивідуальних захисних укриттів, призначених для забезпечення належного рівня захисту в умовах надзвичайних ситуацій. У роботі розглянуто основні принципи підходів до проєктування індивідуальних захисних укриттів у межах житлового фонду. Запропоновані рекомендації можуть бути використані під час проєктування нових житлових будинків, реконструкції існуючих будівель, а також при формуванні системи індивідуальних захисних укриттів, спрямованої на підвищення рівня безпеки населення в сучасних умовах.