Зміна напружено-деформованого стану збірних залізобетонних перекриттів цегляних багатоповерхових будівель після позапроєктних впливів - Гасенко, Антон; Кудлай, Андрій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Стаття присвячена дослідженню позапроєктних впливів на збірні залізобетонні перекриття цегляних багатоповерхових будівель, що виникають під час воєнних дій. Розглядається вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на дані конструкції та їх зношування. Використовуючи матеріали «Звіту про виконання детального обстеження житлового будинку у м. Чернігів, який пошкоджено внаслідок військових дій», який був виконаний ДП Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій ДП «НДІБК» у 2022 році, аналізується характер впливу воєнних дій на будівлю в цілому та її окремі конструктивні елементи, особливо на збірні залізобетонні перекриття. В об’ємно-планувальному рішенні будинок 14 поверховий з підвалом і технічним поверхом, квадратної форми в плані, з орієнтовними габаритними розмірами 26×26 м. Висота приміщень становить 3 м. Будинок побудований у 1996 році та має в загальній кількості 65 квартир. Принципових змін в конструктивну схему будівлі за час її експлуатації не було внесено. Розглядається випадок прямого багаторазового влучання артилерійських снарядів в будівлю, при якому відбувається часткове руйнування несучих конструкцій і пошкодження (або руйнування) пов’язаних з ними елементів перекриття. У рамках обстеження житлового будинку були виконані інженерно-геодезичні вимірювання деформованого стану перекриттів за методом нівелювання по умовній горизонтальній площині. Встановлено 100 деформаційних марок та 3 репери для спостережень за прогинами. За результатами геометричних нівелювань в плиті на 7 поверсі зафіксоване недопустиме відхилення -49 мм. На даній ділянці були зафіксовані пошкодження та руйнування міжкімнатних перегородок і зовнішніх цегляних стін внаслідок прямого влучання артилерійського снаряду. Прямого влучання артилерійських снаряді в перекриття або наслідків пожежі зафіксовано не було. Решта плит, які вимірювалися, знаходяться в межах допустимих відхилень.