Чисельні дослідження опору бетонних шпонкових з’єднань з прямокутними шпонками у залізобетонних конструкціях - Демченко, Оксана; Мищенко, Микола (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Актуальним питання розрахунку елементів будівельних конструкцій залишається визначення несучої здатності з’єднань, у тому числі. бетонних шпонкових з’єднань у залізобетонних конструкціях. Незважаючи на єдиний принцип передачі навантаження через бетонне шпонкове з’єднання, його конфігурація може суттєво відрізнятися, що приводить до різних форм руйнування. Напружений стан матеріалу шпонкових з’єднань характеризується складною картиною розподілу напружень через особливості форми шпонки, особливості крайових умов, нелінійну роботу бетону в передруйнівній стадії та нелінійність умов контакту. Зважаючи на це, такі з’єднання слабо піддаються аналітичним методам досліджень або ж потребують значних спрощень схеми руйнування, що потребує верифікації експериментальними випробуваннями. Альтернативним варіантом дослідження міцності шпонкового з’єднання є використання методу скінченних елементів, який дає змогу отримати детальну картину розподілу напружень і деформацій. У статті досліджується опір шпонкових з’єднань із урахуванням геометричних параметрів стику, нелінійної роботи матеріалу шпонки, особливостей контактної взаємодії із елементами, що з’єднуються, тощо. Використано чисельне моделювання в ABAQUS із застосуванням моделі бетону CDP для прогнозування механізмів руйнування. Результати моделювання показують значний вплив на несучу здатність геометричних параметрів стику а також параметрів міцності бетону як на стиск так і на розтяг, особливостей контактної взаємодії із елементами, що з’єднуються.