Мобільне тривимірне картографування за допомогою геодезичних дронів та GPS - Берун, Денис; Філіпець, Максим; Чубакова, Аліна; Вірченко, Віктор (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Сучасний розвиток геодезичного картографування характеризується широким спектром методів, кожен з яких має свої особливості, переваги та обмеження. Традиційні підходи, такі як використання геодезичних приладів — теодолітів, нівелірів та GPS-приймачів, досі застосовуються в інженерній геодезії. Проте цей метод має значні обмеження: високу трудомісткість, необхідність залучення кваліфікованих спеціалістів та значні часові витрати на проведення вимірювань і обробку даних. Останнім часом спостерігається тенденція до автоматизації геодезичних процесів, що дозволяє підвищити точність, швидкість та економічну ефективність виконання картографічних робіт. Одним із перспективних напрямів є використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА), оснащених сучасними сенсорами та камерами високої роздільної здатності. Інноваційні технології БПЛА забезпечують оперативний збір просторових даних з мінімальними затратами людських ресурсів, відкриваючи нові можливості для створення детальних картографічних матеріалів. Незважаючи на появу інноваційних рішень, значна кількість компаній у сфері геодезії досі використовує традиційні інструменти для виконання топографічних знімань та дослідження рельєфу місцевості. Такий підхід залишається трудомістким, вимагає значних часових витрат і залучення кваліфікованих спеціалістів, що може бути критичним у умовах швидкого розвитку будівельної та інженерної галузей. Тому виникає актуальне питання: чи є альтернативні методи картографування, які б забезпечували вищу ефективність, скорочення витрат часу та ресурсів без втрати якості отриманих даних. З огляду на це, важливим є порівняння традиційних і сучасних методів картографування з метою оцінки їх ефективності, швидкості виконання та економічної доцільності.