Надійність будівель і споруд: загальні вимоги, терміни та показники - Клімов, Михайло; Валовой, Олександр; Валовой, Максим (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
Сучасні будівлі та споруди зі зростаючою складністю проєктування й експлуатації трансформуються в унікальні інженерні системи, відмова яких може призвести до значних матеріальних, моральних і людських втрат. Забезпечення їхньої надійності є однією з найважливіших проблем сучасної будівельної галузі. У статті систематизовано ключові положення теорії надійності стосовно об’єктів будівництва. Розглянуто основні терміни, зокрема безвідмовність, довговічність, ремонтопридатність і збережуваність, а також проаналізовано кількісні показники надійності. Досліджено еволюцію методів розрахунку, що відображає перехід від застарілих детермінованих підходів (методу допустимих напружень) до сучасних імовірнісних методологій, заснованих на концепції граничних станів. Обговорено динаміку надійності протягом життєвого циклу об’єкта з виокремленням характерних фаз «ванної кривої»: періоду припрацювання, нормальної експлуатації та зносу. Визначено ключові проблеми практичного застосування сучасних імовірнісних методів, зокрема розрив між розвиненими теоретичними моделями та браком систематизованих емпіричних даних про відмови, необхідних для точної калібровки національних нормативних документів.