Оцінювання надійності моделей імітаційного розповсюдження шуму на території забудови - Саньков, Петро; Захаров, Юрій; Захаров, Вадим; Ткач, Наталія (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2025)
У сучасних умовах шум є одним із домінуючих факторів, що негативно впливають на міську екосистему і, як наслідок, на здоров’я міського населення. Дія шуму знижує продуктивність праці та ефективність відпочинку людей, є однією з основних причин нервових розладів, суттєво знижує рівень якості та безпеки їхньої життєдіяльності. Метою визначення надійності складання імітаційної моделі розповсюдження звуку в міській забудові. Методи досдідження: метод натурних інструментальних вимірювань; картографічний метод прогнозування шумового забруднення від джерел шуму з побудовою 3D моделі звукових полів та статистичні методи обробки і оцінки результатів дослідження. Результати дослідження свідчать про наявність тісного зв’язку між результатами польових інструментальних вимірювань та картографічним прогнозуванням шумового режиму на досліджуваній житловій території. Розрахований коефіцієнт кореляції становив r = 0,889, що вказує на високий рівень узгодженості між порівнюваними масивами даних. Крім того, встановлено, що необхідна кількість спостережень для визначення ступеня кореляції між двома групами порівнюваних значень рівнів звуку становить 12 спостережень.