ЗАСТОСУВАННЯ НОВИХ АЛЬТЕРНАТИВНИХ МОДЕЛЕЙ МЕТОДУ СКІНЧЕННИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ЗАДАЧАХ ПРО КРУЧЕННЯ СТЕРЖНІВ - Artym V. І.; Kamaieva S. О.; Lev, O. M.; Golovko, G. V (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Роботу присвячено розв’язуванню задачі про кручення призматичних стержнів з прямокутним поперечним перерізом методом скінченних елементів з використанням стандартних та альтернативних серендипових моделей. Шляхом розв’язання оберненої задачі з урахуванням точного значення для максимального дотичного напруження було отримано нові вдосконалені моделі на біквадратичному та бікубічному серендипових елементах. З використанням нових альтернативних моделей, а також і стандартних моделей, було визначено дотичні напруження у двох небезпечних точках перерізу та крутний момент для різних відношень сторін прямокутника. Отримані результати дають можливість вирішувати різні прикладні проблеми, пов’язані з відновленням фізичних полів, що виникають в технічних системах та об’єктах, шляхом розробки нових математичних моделей.