ОСОБЛИВОСТІ ПРОЕКТУВАННЯ НАФТОВИХ РЕЗЕРВУАРІВ У СКЛАДНИХ ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНИХ УМОВАХ ПРИ СЕЙСМІЧНИХ ВПЛИВАХ - Zotsenko, M. L.; Vynnykov, Yu. L.; Kharchenko М. O.; Lartseva І. I. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Систематизовано проблемні питання будівництва та експлуатації нафтових вертикальних сталевих резервуарів у складних інженерно-геологічних умовах, у т. ч. на сейсмічно небезпечних територіях. Обґрунтовано методику зниження сейсмічної небезпеки (підвищення сейсмічної стійкості ґрунтової основи) з метою забезпечення безаварійної експлуатації резервуарів у разі землетрусів різної інтенсивності. Наведено практичний досвід проектних рішень високоефективних систем «штучна основа – фундаменти – резервуар» у складних геотехнічних умовах для статичних і динамічних впливів (землетрусів, аварійних техногенних навантажень тощо).