ІМОВІРНІСТЬ БЕЗВІДМОВНОЇ РОБОТИ ТРУБОПРОВОДУ ДЛЯ РІЗНОЇ ПОТУЖНОСТІ ПРОСАДОЧНОЇ ТОВЩІ - Pichugin, S. F.; Vynnykov, P. Yu. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Виконано імовірнісний аналіз модулю деформації лесового просадочного ґрунту у водонасиченому стані для двох ділянок прокладання трубопроводу Полтавської області та Херсонщини. Отримано відповідні закони розподілу та статистики. За допомогою методу Монте-Карло, у формі методу скінченних елементів, проведено імовірнісне моделювання трубопроводу на ділянці локального замочування масиву лесового ґрунту із врахуванням внутрішнього робочого тиску і температурного перепаду. За допомогою імовірнісного апарату випадкових функцій отримано значення надійності трубопроводу прокладеного у мілкому однорідному піску. Порівняно результати моделювання трубопроводу з однаковими геометричними параметрами та внутрішнім робочим тиском для основи складеної мілким піском та просадочною товщою різної потужності 6,2 та 13 м. для трубопроводу Отримано значення імовірності безвідмовної роботи трубопроводу за параметром поздовжніх напружень.