МОДЕЛІ ОПОРУ ПРОГІННИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ЕЛЕМЕНТІВ ЗА ЦИКЛІЧНОЇ ЗНАКОПОСТІЙНОЇ ДІЇ ПОПЕРЕЧНИХ СИЛ ВИСОКИХ РІВНІВ - Karpiuk, V. M.; Kostiuk, A. I.; Somina, Yu. A. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Досліджено робота залізобетонних прогінних балкових конструкцій з малим, середнім та великим прольотами зрізу в умовах дії циклічних навантажень високих рівнів. Установлено, що розроблення фізичних моделей втомного опору залізобетонних елементів, що згинаються, циклічній дії поперечних сил та методи розрахунку на їх основі є важливими та доцільними через такі особливості вказаного виду навантаження: нелінійність деформування, накопичення пошкоджень у вигляді втомних мікро- і макротріщин, втомне руйнування матеріалів тощо. Визначено ключові вирази знаходження межі витривалості (об’єктивної міцності) бетону, поздовжньої арматури, анкерування поздовжньої арматури, які й складають витривалість усієї конструкції в цілому. Досліджено роль та особливості впливу деформацій віброповзучості на механіку зміни напружено-деформованого стану бетону й арматури дослідних елементів.