КОНСТРУКТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ БУДИНКУ ІГУМЕНА В ЧЕРНІГОВІ - Kornienko М. V.; Korzachenko М. М.; Bolotov М. G.; Horb О. М. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Наведено результати дослідження споруди ХVІІ ст. – будинку ігумена в Чернігові, пам’ятки архітектури місцевого значення. Приділено увагу історичним даним про заснування монастиря та зведення споруди, що будувалася як трапезна церква Петра і Павла. Виявлено, що за час існування призначення будівлі змінювалося неодноразово. Проаналізовано конструктивні особливості залишків каркаса будівлі з розробленням практичних рекомендацій щодо її відновлення. Виконано креслення підземелля, що доступні для огляду при виконанні робіт з детального обстеження. Виявлено місця підсилення й улаштування цегляних стін більш пізнього часу. Виконано дослідження цегли, що виявлена в конструкціях будівлі. Окрему увагу приділено надійності та стійкості підземної частини.