Динамічні розрахунки причальних споруд естакадного типу - Iegupov, Konstantin; Meltsov, Gennady; Iegupov, Vyacheslav; Bezushko, Denys (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Розглянуто питання проектування й експлуатації морських гідротехнічних споруд з урахуванням впливу різних надбудов і перевантажувального обладнання у сейсмічно небезпечних районах України. Сейсмічні впливи можуть задаватися як лінійно-спектральним методом, так і прямим динамічним методом, за розрахунковими акселерограмами землетрусу, які являють собою трикомпонентну функцію прискорення коливань у часі. Необхідність обліку спільної роботи комплексу «основа – споруда», обліку різних навантажень та впливів призводить до ускладнення розрахункового обґрунтування споруд. Аналіз сейсмостійкості гідротехнічних споруд, зведених у сейсмічних районах України, показав, що фактичні сейсмічні навантаження на споруди значно перевищують розрахункові навантаження, які були визначені нормативними документами до 2006 року. Наведено аналіз можливих видів руйнувань причальних споруд естакадного типу під час землетрусу, для аналізу використовувалися вітчизняні та іноземні літературні джерела. На основі аналізу визначено основні види руйнувань як окремих елементів, так і всієї конструкції, побудовано блок-схему та матрицю для визначення ймовірності безвідмовної роботи конструкції як для нормативних значень забезпечення надійності окремого елемента за окремими видами руйнувань, так і розрахункових. З’ясовано, що проектування гідротехнічних споруд повинно здійснюватися з урахуванням перевантажувальних комплексів за належного наукового супроводу. Наведенно можливі розрахункові схеми причалів естакадного типу, а саме: одномасову систему, двовимірні системи та загальний випадок просторової системи.