Моделювання швидкості руху повітря навколо магістрального автопоїзда із установленим рухомим даховим обтічником - Nesterenko, Mykola; Skoryk, Maksum; Shapoval, Mykola; Nesterenko, Mykola (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено результати конструювання нового рухомого дахового обтічника, який установлюється на кабіні безкапот- ного компонування тягача магістрального автопоїзда. Після аналізу існуючих обтічних елементів, які встановлю- ються на тягач магістрального автопоїзда, та великої кількості саме дахових обтічників було обґрунтовано доціль- ність установлення рухомого обтічника на даху тягача, котрий може змінювати кут обтікання повітрям причіпної ланки за допомогою комбінації двох рухів – вертикального і горизонтального. Поєднання цих рухів надасть можли- вість найбільш просто змінювати параметри обтічності. Для цього спроектовано принципову гідравлічну схему ке- рування обтічником, яка має ряд переваг: плавність рухів вихідних ланок, можливість безступінчастого регулювання швидкості у широкому діапазоні, мала інерційність, простота керування й автоматизації, висока експлуатаційна на- дійність та стійкість до перевантажень. Завдяки сучасним можливостям і розвитку складних електронних систем ке- рування шляхом упровадження такої системи у процесі керування гідроциліндрами можна забезпечити надійність роботи системи, економічність, ергономічність та техніку безпеки. Таку гідравлічну схему можливо живити як від двигуна, так і від мережі живлення автомобіля. Керування можна виконувати автоматично, шляхом установлення гі- дророзподільника та регульованого дроселя до кабіни транспортного засобу і поєднання цих компонентів у єдиний блок управління. Побудована узагальнена тривимірна модель тягача, а також виконано графічне моделювання швидкості руху повітря навколо магістрального автопоїзда різного компонування із встановленим даховим обтічни- ком та без нього за допомогою Microsoft Excel та функції Flow Simulation від SolidWorks.