Експериментальні дослідження надколонної плити збірного безбалкового перекриття - Tegza Іvan (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У статті наведено результати експериментального дослідження особливостей роботи під розрахунковим наванта- женням плоских надколонних плит розробленої системи безбалкового перекриття. Приділено велику увагу конс- труюванню дослідних зразків несучої конструкції. Особливістю плити, що досліджується є скошені майданчики спирання по зовнішньому периметру для міжколонних та пролітних плит. Описано конструкцію допоміжного устат- кування, яке дозволило випробовувати досліджувальну надколонну плиту в умовах, що імітують реальне спирання. Описано конструкцію та технологію виготовлення додаткового устаткування, що імітацує спирання надколонної плити на колонну у вигляді сталезалізобетонного стакану квадратного перерізу. А також опорну конструкція, що імітує спирання міжколоних та пролітних плит. Дослідні конструкції плити і допоміжного устаткування виготовлено на обладнанні та в умовах діючого заводу залізобетонних виробів. Наведено методику виконання експерименталь- них досліджень із вказуванням методів і засобів вимірювання геометричних та фізичних параметрів, що характери- зують напружено-деформований стан та несучу здатність дослідної плити. Проведені дослідження дали змогу вста- новити характер деформування і руйнування надколонних плит як окремого елемента у розробленій системі безбал- кового перекриття. Аналіз характеру деформування свідчить, що деформації розтягу на верхній грані дослідної пли- ти наростають швидше ніж деформації стиснення (нижньої грані). При цьому відбувається зменшення величини сти- скаючих деформацій до місця спирання дослідних зразків на опорну раму. Це підтверджує припущення про переда- чу навантаження від міжколонних та пролітних плит на надколонну за принципом «лінійного шарніру». Звернута увага на те, що досягнення несучої здатності не супроводжується процесом руйнування, а характеризується суттєви- ми переміщеннями опорних консольних ділянок у вертикальній площині.