Особливості аварій у будівництві - Pichugin, Sergiy; Klochko, Lina (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто проблеми аварій будівель і споруд, відмов конструкцій; зазначено про недосконалості ведення статисти- ки аварій та методології обробки даних про них. Проаналізовано характерні особливості обробки статистичних даних та результатів центрів експертиз, які було опубліковано вченими різних країм за останні роки. Особлива увага звертається на детальний опис і аналіз наймасштабніших аварій у будівництві за минулі роки. Досліджено найбільш розповсюджені випадки руйнування будівель та споруд. Проаналізовано приклади аварій бу- дівель та споруд під час реконструкції, під час будівництва об’єктів та по причині великого віку об’єкту. Визначено найбільш імовірні прогнози можливої аварії (наприклад, пошкодження, вихід із ладу, руйнування будин- ку, будівлі, споруди, лінійного об’єкту інженерно-транспортної інфраструктури або їх частин), що сталася з техно- генних або природних причин для підрахунку можливих матеріальних збитків i (або) соціальних втрат від відмови об’єкту. Виявлено та обґрунтовано необхідність класифікації аварій у будівництві залежно від етапу зведення будів- лі. Розкрито підхід до опису аварії, виходячи з її вірогідності. Наведено приклади ситуацій, у яких аварія являлася вірогідною. Предтавлено дані досліджень, отримані за останні десять років, що охоплюють будівельні інциденти по всьому світу. Класифікація аварій приведена за типом їх виникнення; матеріал систематизовано та представлено у вигляді таблиці. Дані таблиці вміщують у собі опис аварії, її причини, місце та час виникнення. На основі проведе- ного дослідження запропоновано класифікацію за ймовірністю виникнення аварій будівель та споруд, для неї пред- ставлений детальний опис. Класифікацію створено із метою можливості моделювання різних типів вірогідних ава- рій, які можуть виникнути на об’єкті, для їх подальшого уникнення, а також з метою подальшого викоритання при проектуванні будівельних об’єктів.