Живучість і ризики відмови сталевих рамних конструкцій: понятійний апарат - Chichulina, Kseniia; Chichulin, Chichulin (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У статті проводиться аналіз роботи сталевих статично невизначених рам використовуючи моделі з максимально наближеними до реальних конструкцій діючими за нормами навантаженнями при можливих відмовах окремих еле- ментів. Розглядається визначення поняття «живучість» сталевих рамних конструкцій. При проектуванні сталевих рам існує необхідність резервування основних несучих конструкцій для запобігання прогресуючих руйнувань. При можливому руйнуванні будь-якого окремого елемента весь об’єкт або його найвідповідальніша частина повинна зберігати працездатність. Визначається ступінь пошкодження системи при відмові окремого елемента. Визначені го- ловні передумови запобіганню руйнуванню при аварійних ситуаціях, зокрема, розрахунок величини збільшення не- сучої здатності. Представлені умови граничних станів при розрахунках живучості багатоповерхових будівель. Приводяться конструктивні заходи для забезпечення стійкості каркасів. Представлені системи діафрагм жорсткості висотних будівель. Проведені розрахунки ряду сталевих рам. Результати показують, що поодинокі відмови елемен- тів конструкцій ведуть до руйнування ряду перетинів. Це унеможливлює розгляд лавиноподібного прогресуючого руйнування. Аналізуються підходи до визначення ризиків при відмовах і підсиленні елементів сталевих рам. Представлені межі нормативного ризику аварії. Розраховується гранично - допустимі ризики відмови конструкції. Визначається фактичний ризик аварії і рівень достатньої конструкційної безпеки об’єкта. Ресурс об’єкту можливо подовжувати підсиленням елементів що відмовили, але в межах гранично допустимого ризику. Підсилення викону- ється обмежену кількість разів з урахуванням амортизації. Вартість робіт по обстеженню та підсиленню визначають залежно від ризиків можливих втрат при відмові (аварії) та в порівнянні з вартістю об’єкту