Моделювання з допомогою програмного комплексу LIRA 9.6 контактної взаємодії підпірної стіни з основою - Timchenko, Radomir; Krishko, Dmytro; Savenko, Volodymyr (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
В статті проаналізовано дослідження вчених, які вивчали роботу підпірних стін при різних ґрунтових умовах та їх контактної взаємодії з основою. Наведено приклади останніх розробок конструкцій підпірних стін та область їх ви- користання. Мета таких досліджень полягає у вивченні напружено-деформаційного стану підпірної стіни зі структу- рною поверхнею з урахуванням її контактної взаємодії з ґрунтовим масивом. Описано основні етапи й особливості математичного моделювання взаємодії підпірної стіни й ґрунтової основи в умовах плоскої задачі з допомогою про- грамного комплексу LIRA 9.6. У результаті було проведено аналіз характеру роботи підпірної стіни при різних умо- вах взаємодії з основою та при різних параметрах жорсткості конструкції підпірної стіни. Виявлено залежність між жорсткістю конструкції підпірної стіни й еквівалентними напруженнями в ґрунтовій основі, які виникають при різ- номанітних умовах взаємодії. На підставі проведених досліджень встановлено, що на контактній поверхні підпірної стіни зі структурною поверхнею досягається ефект перерозподілу напружень та підвищується несуча здатність ґрун- ту основи за рахунок сумісної роботи конструкцій підпірної стіни й основи, що деформується.