Обґрунтування вибору моделі складчастого фундаменту із застосуванням методики проведення лабораторного експерименту - Timchenko, Radomir; Krishko, Dmytro; Khoruzhenko, Iryna (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
В статті проаналізовано дослідження вітчизняних та закордонних вчених, що займалися вивченням роботи фундаме- нтів-оболонок при різних ґрунтових умовах, та їх контактної взаємодії з основою. Наведено приклади останніх роз- робок фундаментних тонкостінних конструкцій та сфери їх використання. Зазначено, що метою є розробка методики проведення експериментальних досліджень контактної взаємодії складчастого фундаменту-оболонки і деформованої основи. Метою лабораторних лоткових досліджень було визначення оптимальних характеристик запропонованої конструкції фундаменту. В статті було запропоновано методику проведення лабораторного лоткового експерименту для порівняння роботи двох моделей складчастих фундаментів-оболонок. Було описано основні етапи проведення наукового експерименту і розглянуто основні принципи при виборі матеріалів для виконання експерименту, прила- дів та устаткування. Було описано безпосередньо проведення експерименту із фіксацією даних по кожній із моделей фундаментів. В результаті було отримано дані осідань по кожній із моделей фундаментів, проаналізовано результати та побудовано графіки осідань для кожної фундаментної конструкції. Зроблено висновок, що завдяки застосуванню шарнірного з’єднання призматичних складок з опорними балками досягається більш рівномірне розподілення зовні- шнього навантаження на елементи фундаментної системи. Встановлено, що обрані параметри другої моделі фунда- менту у відповідності до результатів оптимізації планування експерименту дозволили більш повноцінно проявити властивості перерозподілу навантаження фундаментної системи.