Тенденції та підходи до реорганізації міського середовища - Sedin, Volodymyr; Kovalov, Viacheslav; Kravchunovska, Tetiana; Nechepurenko, Daria (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто стандарти реорганізації міського середовища, орієнтовані на ефективне використання земельних ресурсів і розподіл навантаження на міську транспортну інфраструктуру, високий ступінь функціонального розмаїття. Про- аналізовано підходи і тенденції перетворення міського середовища, виходячи з концепції формування компактних міст та стандартів комплексного розвитку територій. Промислові підприємства у великих містах припиняють свою діяльність через економічні причини або виводяться за межі міста через порушення екологічних норм. Частина таких підприємств приходить в занепад, при цьому здійснюючи негативний вплив на зовнішній вигляд міста. Через потре- бу в суттєвих капітальних вкладеннях власники або місцева влада не мають змоги здійснювати перетворення таких промислових об’єктів. Визначено специфічні особливості різних видів перетворення міських промислових зон, за- лежно від ступеня та напряму видозміни об’єктів, а саме: реконструкції, реновації, джентрифікації, браунфілду, реві- талізації, редевелопменту. Редевелопмент дозволяє використати ті очевидні переваги, які в сучасному місті надає концентрація і збільшення щільності міського середовища. В сучасних щільно забудованих містах редевелопмент може стати майже єдино можливим способом перетворення. Редевелопмент передбачає більш масштабні зміни об’єкту (зміна функції промислової території, історичних будівель і транспортної інфраструктури) та суттєві інвес- тиції. В результаті не запитувані і нераціонально використовувані території перетворюються на нові інвестиційно привабливі проекти. В умовах дефіциту земельних ділянок проекти редевелопменту дають можливість оновити мі- ське середовище, вирішити транспортні проблеми, знайти потенціал для будівництва нових об’єктів.