Розрахунок сезонного теплоакумулятора у складі енергоефективної системи вентиляції - Kutniy, Bogdan; Novakh, Bogdan (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено класифікацію основних сезонних акумуляторів теплової енергії та розглянуто сучасну схему роботи аку- мулятора фазового переходу у складі системи з тепловим насосом і сонячним колектором. Недоліком водяних аку- муляторів тепла є те, що в більшості випадків вони займають великий об’єм. Шляхом застосування акумулюючих приховану теплоту речовин досягається значне зниження капітальних витрат. Розглянуто можливість створення ене- ргозберігаючих систем вентиляції з використанням сезонного акумулятора теплоти, що працює на фазових перетво- реннях теплоакумулюючого матеріалу. Розглянуто класифікацію основних сезонних акумуляторів теплової енергії та систем вентиляції із застосуванням ґрунтового теплообмінника. Складено лінійну стаціонарну математичну мо- дель теплового балансу акумулятора й на основі результатів розрахунку побудовано графіки та діаграми, що дозво- ляють проаналізувати роботу теплоакумулятора протягом року. Прийняті спрощення у процесі моделювання поля- гають у тому, що рішення виконано для точкової задачі. Розв’язок здійснено з використанням логічних та математи- чних функцій на основі рівнянь, складеної математичної моделі. Наведено теоретичне і розрахункове дослідження можливості створення й застосування сезонного акумулятора теплоти, що працює на фазових переходах теплоаку- мулюючих речовин (води) у системі вентиляції житлового індивідуального будинку. Основні отримані результати полягають у тому, що у теплий період року акумулятор виконує роль вирівнювача амплітуди коливань температури, тим самим створюється можливість зменшити потребу в холоді для роботи системи кондиціонування повітря. Також доведено перспективну можливість зменшення маси теплоакумулюючого матеріалу за рахунок поперемінної зміни процесів заряджання-розряджання в акумуляторі у результаті добової зміни зовнішньої температури повітря у холо- дний період року, а саме її добового підвищення.