АНАЛІЗ МІЦНОСТІ ВКЛЕЄНИХ СТЕРЖНІВ З РІЗНИМИ ТОЧКАМИ РОЗТАШУВАННЯ У ПОПЕРЕЧНОМУ ПЕРЕРІЗІ ПКД ПАНЕЛЕЙ - Bidakov, Andrii; Raspopov, Ieugeniy; Pustovoitova, Oksana; Strashko, Bogdan (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Нові типи дерев’яних будівельних матеріалів, до яких відносяться CLT або ПКД панелі, вимагають точної оцінки міцності різних типів з’єднань. З’єднання ПКД панелей на вклеєних стержнях представляють інтерес через можливість створення на виробництві швидко монтуючихся і жорстких з’єднань. Оскільки ПКД має структуру перпендикулярно орієнтованих дощок у сусідніх шарах, міцність та поведінку наклеєних стрижнів важко передбачити. Метою цього дослідження було встановити міцність вклеєних стрижнів за допомогою випробувань на висмикування стрижнів розташованих у різних точках відносно шарів дощок у поперечному перерізі ПКД панелі. Діаметр усіх розглянутих сталевих стержнів був меншим за товщину дощок з деревини яка складала 30 мм у 5-шарових зразках CLT без щілин між дошками і компенсаційних пропилів у дошках для зняття напруги. Глибина вклеювання стрижнів у всіх зразках становила 100 мм та використовувалась двокомпонентна епоксидна система. Для стрижнів використовували сталеві шпильки з метричною різьбою M10, M12 та M14 класу міцності 5.8. Метод випробування проводився відповідно до вимог стандарту EN 1382:1999. Навантаження прикладалось з постійною швидкістю від 0,5 до 1,5 мм/хв до відмови або руйнування з’єднання. При випробуваннях вклеєних стержнів велику увагу слід приділяти не тільки несучій здатності, але й поведінці при руйнуванні. Для визначення міцності на висмикування вклеєних стержнів, встановлених у боковій поверхні плит CLT, було випробувано 75 зразків. Всього було розглянуто 5 можливих точок встановлення вклеєних стержнів у поперечному перерізі ПКД або CLT панелі, які можуть мати різну міцність. Це перш за все стрижні встановлені у повздовжні і поперечні дошки поперечного перерізу ПКД панелі, стрижні встановлені на межі повздовжньої та поперечної дошки і на межі двох повздовжніх дошок, а також розглядався варіант розташування стержня на межі двох повздовжніх і однієї поперечної дошки.