ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КОНСТРУКТИВНИХ РІШЕНЬ МЕТАЛЕВИХ СИЛОСІВ - Pichugin, Sergii; Oksenenko, Kateryna (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Висвітлено поняття сипучого матеріалу, розглянуто дуальність сипучого матеріалу та пояснено складність його зберігання. Роз’яснено, що поведінка сипучої речовини підпорядковується різним закономірностям залежно від способу зберігання: у замкненому сосуді чи в умовно нескінченному просторі. Проаналізовано залежність між фізикомеханічними властивостями сипучого матеріалу з типом конструкції, в якій він зберігається. Розглянуто поняття силосу, сферу його застосування та переваги використання порівняно з відкритими або закритими складами. Описано конструктивні елементи силосу: дах, корпус, дно. Проаналізовано силоси з конусним та плоским дном. Наведено загальні характеристики металевих силосів для сипучих матеріалів, їх класифікація за типом конструкції корпусу. Розглянутий кожен тип конструкції корпусу силосу, описано особливості їх монтажу. Проведено аналіз переваг та недоліків силосів, наведених у класифікації. Розглянуто можливість зберігання сипучих матеріалів у циліндричних оболонках залежно від типу конструкції. Вивчено історію виникнення конструкцій спірально-фальцевих силосів. Висвітлено можливість зберігання різних матеріалів у металевих силосах спірально-фальцевого типу. Приведено приклад елеватора зі спірально-фальцевими силосами, який експлуатується в Україні вже більше 40 років. Наведено комплект обладнання для зведення корпусу спірально-фальцевих силосів. Розглянуто основні функції кожного агрегату з комплекту обладнання. Описано поетапний процес утворення фальцевого замка й особливості процесу монтажу корпусу. Зроблено аналіз конструкції в цілому та визначено переваги і недоліки спірально-фальцевих силосів. На основі порівняльного аналізу обґрунтовано загальний висновок про перспективність застосування сталевих спірально-фальцевих силосів для сипучих матеріалів.